Po gruodžio 21 d. prasidėjusios Saulėgrįžos ir šv. Kalėdų ilgėjant dienoms ima atrodyti, kad ir mūsų vidinės jėgos turėtų atitinkamai augti. Šiais laikais metų pradžia įpareigoja su nauju ryžtu griebtis darbų ir užsibrėžti tikslus visiems metams į priekį. Tačiau mūsų protėviai sausio pradžią leisdavo ilsėdamiesi – buvo sakoma, kad dar 12 vakarų po Kalėdų lietuviai ilsisi, nedirbdami jokių darbų.
Iki Trijų karalių trukęs laikotarpis ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje Šiaurės šalių, buvo kupinas linksmybių, būrimų, įvairių papročių ir tikėjimų, pvz., kad tomis dienomis namuose vieši išėjusių dūšelės, kad galima išvysti savo ateitį. Per šį tarpsnį diena pailgėdavusi „per gaidžio žingsnį“, o sausio 6 d. kaimynus lankę persirengėlių būriai su saulės simboliais ir krivule, kvietusia visus susiburti, vėliau tapo trimis keliaujančiais išminčiais, aplankiusiais Betliejų.
Ir šiais laikais, jei nuoširdžiai, daugeliui sausis yra labiausiai „prie žemės“ traukiantis mėnuo, po švenčių šurmulio kviečiantis atsikvėpti, sugrįžti į save, į savo pomėgius, pasirūpinti sveikata. Mažiau judame, daugiau užkandžiaujame, vis dažniau norisi „kažko saldaus“, o įprastinė kava, geriama irgi dažniau, lyg tyčia, nustoja veikti ir džiuginti. Tiek fizinė, tiek dvasinė medžiagų apykaita tarsi bando mus užliūliuoti žiemos miegui.
Kaip savo kasdieniame gyvenime galime tai priimti nesipriešindami, paklusdami gamtos ritmui ir kaupdami jėgas pavasariui? Pasitelkime organizmą iš vidaus šildančias prieskonines arbatas. Per daug netonizuojant, o švelniai sužadinant medžiagų apytaką galime išjudinti natūralius organizmo procesus, kurių metu padėsime kūnui atsikratyti nuo švenčių streso ir vaišių prikauptų toksinų.
Taip visų linksniuojama organizmo detoksikacija gali skambėti kaip labai radikalus ir disciplinos reikalaujantis sveikatinimosi etapas, kuris, mūsų manymu, gali vykti ir labai maloniai, gardžiai, be papildomo streso. Lepintis, šildytis, mėgautis ramybe ir skoniu tuo pačiu paskatinant virškinimą, prakaitavimą ir kraujotaką. Tam mielai siūlome pasirinkti ir taip žiemą mus labiau traukiančius gėrimus: „Chai miežių kavą“ su vanile, kardamonu ir cinamonu arba „Mane sušildo“ – ieškantiems dar turtingesnio skonio.
Chai miežių kava – lengvai skrudintų miežių gėrimas, kuris, manoma, gali mažint cholesterolį, padėti detoksikuoti organizmą, ypač kvėpavimo takus, saugoti nuo skrandžio ir žarnyno uždegimų.
Ciberžolė ne tik suteikia nuostabiai skaisčiai geltoną spalvą, paryškinamą pieno, bet ir pastiprina apytaką žadinančias ir valančias Ceilono cinamono, imbiero, kardamono, gvazdikėlio, kajeno pipiro ir vanilės savybes. Kurkuminas – pagrindinė ciberžolės veiklioji medžiaga, gali padėti slopinti uždegiminius procesus organizme, neutralizuotilaisvuosius radikalus, stimuliuoti organizmo antioksidacinių fermentų gamybą. Įrodytas kurkumino poveikis smegenų veiklai ir kognityvinėms funkcijoms, naujų nervinių ląstelių susidarymui ir atminties, dėmesio, reakcijos mechanizmams organizmui senstant.
Imbiero vartojimas gali sustiprinti organizmo gebėjimą gaminti šilumą ir sumažinti alkio jausmą, mažinti infekcijų riziką, padėti koreguoti kraujo lipidų profilį.
Miežių chai gėrimas turi išties daug ne tik gurmaniškos galios tapti naujuoju šios žiemos atradimu, atgaiva ir šiluma gomuriui ir akims!
Prieskoninė „Mane sušildo“ arbata randa gerbėjų ir tarp labai tradicinių arbatos mėgėjų, ir tarp jaunimo, ieškančio įdomesnių skonių ir tekstūrų. Pasiteisino mintis sujungti vos skrudintas kiaulpienių ir cikorijų šaknis, nuo seno mūsų senolių vertintas dėl jų poveikio kepenims, detoksikacinio efekto. Daugiau apie ją galite paskaityti čia.
Su prie „Dvaro kavų“ komandos prisijungusia konsultante, chemijos mokslų daktare, Viktorijos mama Bronislava nuodugniau apžvelgsime detoksikuojantį poveikį turinčias kavas, o dabar tegu prieskonių svajos įkvepia kurti planus visiems metams – tereikia mėgavimąsi arbata įtraukti į sulėtėjusią dienos tėkmę ir leisti sau kuo mažiau stengtis būti ateityje, kuriai dar laikas neatėjo.
Šaltiniai:
The American journal of clinical nutrition,
Journal of Medicinal Plants Studies,
Annual Review of Food Science and Technology,
Annals of the New York academy of sciences
© Draudžiama kopijuoti ir platinti svetainėje www.dvarokavos.lt esančią vaizdinę ir tekstinę informaciją be MB „Užupių manufaktūra“ sutikimo. Kilus klausimams dėl šioje interneto svetainėje esančios informacijos panaudojimo, prašome kreiptis el. paštu info@dvarokavos.lt